Een nieuwe plek en nieuwe mensen leren kennen? Van een nieuw land een nieuw thuis te maken? Het is en blijft een uitdaging.

Ook voor de kinderen en jongeren waarop Weg-Wijzers zich richt. Als je nieuw bent in België en weinig netwerk hebt, kan het lastig zijn om aansluiting te vinden.

Gelukkig hebben we in België een ongelooflijk aanbod aan hobby’s en vrijetijdsactiviteiten die kunnen helpen om je plek en nieuwe vrienden te vinden. En om ondertussen Nederlands te leren!

Alleen zijn er vaak drempels waardoor de kinderen of jongeren en dat fantastische aanbod elkaar niet vinden.
That’s where you come in!

Hieronder vertellen we je wat we van je verwachten als je meedoet. Maar ook wat je in ruil krijgt.

Wie zoeken we?

Jongeren die Weg-Wijzer willen zijn, zijn best:

 • Je bent jong (16 jaar of ouder) en dynamisch. En je wil graag helpen.
 • Je bent in Vlaanderen opgegroeid en weet daardoor veel van wat je in België allemaal kan doen met je vrije tijd. Of je hebt ook de ervaring om nieuw te zijn in België, maar vond je plek en kent intussen goed Nederlands.

Wat krijg je van Weg-Wijzers?

 • Vooral prachtige ervaringen: je maakt de wereld voor een aantal kinderen of jongeren toffer, groter, interessanter. Helpen is tof, aight?
 • Je leert heel wat nieuwe mensen kennen: de andere Weg-Wijzers, heel wat kinderen en jongeren en hun ouders, OKAN-leerkrachten, …
 • Je krijgt een vrijwilligersvergoeding (€5 per uur, ook je reistijd)
 • Je krijgt ondersteuning op maat.
 • Je leert bij over de ervaringen en drempels bij kinderen en jongeren die nieuw zijn in Vlaanderen.
 • Je werkt altijd in duo en staat dus nooit alleen. #teamwork

Wat verwachten we van een Weg-Wijzer?

Dat je gaat Weg-Wijzen natuurlijk 🙂 …

 1. Samen met een andere Weg-Wijzer ga je langs bij geïnteresseerde gezinnen. Samen met de kinderen en hun ouders bekijk je welke hobby’s hen leuk lijken.
 2. Daarna zoek je een organisatie waar ze voor die activiteit terechtkunnen.
 3. En je gaat de eerste keer mee naar hun activiteit.
 4. Belangrijk: ook daarna blijf je zowel het kind / de jongere als de organisatie opvolgen zodat je kan helpen als er iets misgaat aan de kant van de jonge nieuwkomer of van de organisatie. Want er zijn vaak drempels, maar die kan je meestal ook samen oplossen.

Dat je de kinderen en jongeren lang genoeg wil ondersteunen …

We leerden dat ons project pas echt goed werkt als we het kind of de jongere langduriger kunnen opvolgen. We verwachten dus ook dat je je engagement een tijdje opneemt. Wil je toch graag meewerken aan het project, maar heb je niet zoveel tijd? Je kunt er ook voor kiezen om niet een heleboel kinderen toe te leiden. Zo kun je jouw engagement wat spreiden.

Dat je samen bij wil leren en elkaar wil versterken als Weg-Wijzers …

We organiseren doorheen het jaar verschillende intervisies en vormingen. We verwachten dat je hier bij kunt zijn. Enkel door jullie ervaringen kunnen we leren en kan het project sterker worden.

Stuur ons een mailtje voor meer info

Bel naar Marieke van Tumult op 015 43 56 96 of mail naar weg-wijzers@tumult.be via het formulier hieronder. Marieke kan je alles vertellen over Weg-Wijzers en hoe het is om een Weg-Wijzer te zijn.